Categories

Lacu Rosu

S-ar putea spune: o statiune aparuta peste noapte, odata cu lacul. Adevarul este ca in acest loc se afla in stare latenta o statiune. Sa vedem : o depresiune la intalnirea a patru masive muntoase: Tarcaul, Hasmasul, Giurgeul si Suhard. O adevarata betie de aer aici, la aproape o mie de metri inaltime, in locuri unde vin vulturii si-si faca cuibul. Climatul placut, iarna si vara, aerul ozonat, bogat in aerosoli rasinosi, usor iodurati, floarea de colt si capra neagra, peisajul in care se impun cheile Bicazului, radiatia solara intensa, erau si sunt destule argumente pentru intemeierea unei statiuni. Aparitia spectaculoasa a lacului a fost picatura care a umplut paharul. A adus cu sine sansa de a face innot, pescuit, canotaj, la o mie de metri inaltime, pe linga schiul, alpinismul, excursiile in nordul si centrul Moldovei, care mentin si ridica mereu cota de solicitare a statiunii.

In fine, lacul a mai adus cu sine legenda formarii sale. Este povestea unei fete frumoase rapita si ascunsa intr-o pestera intunecoasa. Sensibil la rugamintile fecioarei, muntele si-a pravalit stincile ingropind rapitorul sub torentul de piatra. Mai sint si alte legende. Fapt e ca putine calamitati naturale au lasat in urma lor modificari inspirate ale peisajului. Este cazul formarii Lacului Rosu in 1837, in urma prabusirii unui pinten al culmilor Ucigasului, formind un baraj natural in calea apelor. In jurul lacului in imparatia muntilor, a aparut statiunea cu betia sa de aer.

FACTORl NATURALI

  • Climat subalpin.

POSIBILITATI DE CAZARE

  • Vile;
  • Pavilioane cu instalatii proprii pentru tratament.

INDICATII DE TRATAMENT

  • surmenajul fizic si intelectual;
  • starile de convalescenta;
  • astmul  bronsic, tuse convulsiva.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>